joi, 3 aprilie 2008

Anglia, stapana Europei

Liga Campionilor este etalonul fotbalului continental la nivel de cluburi. Concluzia, venita dupa doar o fraza, e simpla: Anglia domina Europa. Manchester United, Liverpool, Arsenal si, sa zicem, Chelsea, au propulsat Insula in top. Nu este nicio surpriza, avand in vedere ce s-a intamplat in Premier League in ultimii ani. Investitii uriase, vedete cumparate cu orice pret, stadioane modernizate, promovarea calitatii. Cam asta e reteta succesului. Sa luam insa ingredientele pe rand.

INVESTITII. Revolutia financiara inceputa de Roman Abramovici la Chelsea s-a extins si la celelalte cluburi mari. Investitorii sunt, in marea lor majoritate, din alte colturi ale lumii. Acceptarea elementului strain s-a petrecut teribil de natural. Singura limba vorbita de toti este cea a banilor. Aduci bani, esti acceptat. Sigur, au existat si contestatari, dar succesele formatiilor iubite au scazut volumul decibelilor. Familia Glazer, Hicks si Gillett au creat o stabilitate financiara care a permis aducerea de vedete.

VEDETELE. Patronii nu s-au sfiit sa arunce cu bani pentru a aduce fotbalisti valorosi. Da, se poate spune ca in Anglia nu au ajuns cele mai stralucitoare diamante ale sportului-rege, dar chiar si asa, exista un Cristiano Ronaldo, un Fabregas, un Kuyt, un Drogba, un Tevez care fac spectacol. Salariile acestora sunt atragatoare, impresionante si “obscene”, cum declara un important om politic din Insula. Terry si Lampard iau 9 milioane pe an, in timp ce lui Cristiano Ronaldo i se pregateste un contract fabulos. La asa salarii, iti dai si sufletul pe teren.

STADIOANE MODERNIZATE. “Un stadion mai mare = bani mai multi din bilete si abonamente”, este logica atat de simpla dupa care se lucreaza in Anglia. Arsenal si-a construit o noua arena, crescand substantial sumele care vin de la fani. Manchester United a marit capacitatea stadionului, acelasi lucru este dorit si de Chelsea, in timp ce patronii lui Liverpool se gandesc sa ridice o noua arena pentru trupa lui Rafa Benitez. “Diavolii” au incasat sezonul trecut, doar din abonamente si bilete, 130 de milioane de euro, pentru cele 29 de meciuri de pe teren propriu. Bineinteles, noile constructii aduc profit si gandindu-ne la magazinele gazduite in acel amplasament.

DREPTURI TV. Anglia este campioana banilor veniti de la televiziuni si din celelalte institutii media. Un sezon din Premier League valoreaza aproape 1,5 miliarde de euro. Astfel, o buna parte din buget se acopera prin drepturile tv. In 2006-2007, campioana Manchester United a primit din aceasta sursa 45 de milioane. Chiar si ultima clasata, Watford, a fost multumita, incasand… 22 de milioane. Dublu cat bugetul unei formatii de top din Liga 1. Este insa si normal, avand in vedere ca in acel sezon BSkyB a transmis in direct 138 de partide, cu o audienta totala de 117 milioane de telespectatori. Si Cupa Angliei adduce bani, totalul impartit participantelor ajungand la 20 de milioane.

INCASARI. Spectacol = bani. Simplu. Din orice surse ar veni, banii curg in conturile gruparilor din Anglia. Un exemplu. Totalul incasarilor lui Manchester United in 2006-2007 a fost de 290 de milioane de euro. Impresionant, la fel ca si cele ale lui Chelsea (aproximativ 260), Arsenal (250) si Liverpool (200). Munti de bani vin si de la sponsori, locul 1 fiind detinut tot de “diavolii” de pe “Old Trafford”, care incaseaza anual aproape 17 milioane de euro de la AIG. Chelsea este pe 2, cu 14 milioane (Samsung), iar Arsenal pe 3, cu 7 milioane (Emirates). La toate acestea se adauga sumele venite din turneele efectuate de formatiile englezesti in strainatate, in special in Asia, “Continentul Galben” fiind tinta preferata de extindere a pietii de merchandising. Vazand aceste sume, nu are rost sa ne mai miram cand 26 de jucatori din Premier League sunt in topul celor mai tineri bogati ai Marii Britanii. Printre ei se afla Owen (45 de milioane), Rio Ferdinand si Giggs (32), Rooney (28).

Nu trebuie sa surprinda decalajul care s-a creat intre Anglia si restul Europei. Banii aduc spectacol, iar spectacolul aduce bani. Fotbalul-industrie a cucerit Insula, dar, ce e si mai important, s-a imbinat perfect cu pasiunea provocata de sportul-rege. Fanii britanici zambesc. Au de ce.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Un discurs bine structurat, Champ!

Alex Florescu spunea...

da, maestre! mare dreptate ai! ia zi, o editie ceva, din togo?